Noua lege de subinchiriere a apartamentelor

Incepând cu 1 Februarie 2013 intră în vigoare noua lege a subinchirierii caselor și apartamentelor, lege care a fost aprobată în Decembrie de Parlament.

O modificare importantă se referă la chiria pe care un proprietar are dreptul sa o ceară. În legea veche chiria care putea fi cerută de proprietar era bazata pe chiria medie din zona respectivă, a apartamentelor la prima mana. Aceste chirii erau stabilite prin negocieri între proprietari și Sindicatul Chiriasilor (Hyresgästföreningen). Începand cu 1 Februarie proprietarii pot cere chirie pe baza “costului de proprietate”.

Conform noii legi chiria poate să acopere costurile operationale și costurile de capital. Costurile operaționale pot include plătile către asociația de proprietari (bostadsrättsförening), utilități și deasemenea o compensație pentru uzura apartamentului. Desi legea nu mentionează ipoteca, proprietarii sunt indreptatiti sa ceară o compensație pentru costul de capital, care la momentul de față se consideră acceptat a fi 4% din valoarea de piață a apartamentului.

Daca apartamentul este achizitionat recent, pretul platit poate fi folosit ca valoare de piata. In celelalte cazuri se pot lua ca referinta pretul apartamentelor similare din zona.

Noua lege schimba deasemenea modul in care proprietarul sau chiriasul pot intrerupe contractul. Conform reglementarilor vechi proprietarii nu aveau dreptul sa intrerupa contractul iar chiriasul trebuia sa dea trei luni de preaviz. Incepand de la 1 Februarie chiriasul trebuie sa dea doar 1 luna preaviz/notificare, iar proprietarul trebuie sa dea 3 luni. Deasemenea contractele nu se considera prelungite automat! Chiriasii trebui sa verifice cu trei luni inainte de expirare daca proprietarul doreste sa prelungeasca si evident sa semneze un nou contract pentru noua perioada.

Daca chiriasul considera ca plateste o chirie pea mare pot face o plangere la Tribunalul Inchirierilor (Hyresnämnden). Conform reglementarilor vechi daca tribunalul da castig de cauza chiriasului, proprietarul trebuie sa miscoreze chiria si sa plateasca echivalentul suprataxei incasate timp de un an. De exemplu daca chiriasul plateste 10000 iar tribunalul considera ca trebuia sa plateasca 7000, proprietarul trebuie sa micsoreze chiria la 7000 si sa plateasca 36000 (3000 x 12 luni) penalitati.

De la 1 Februarie proprietarii nu mai sunt obligati sa plateasca suprataxa ci doar sa reduca chiria.

Noile reglementari se aplica atat caselor cat si apartamentelor inchiriate prin contracte semnate incepand cu 1 Februarie. Deasemenea aceste reglementari de aplica doar apartamentelor si caselor detinute de proprietari.

Subinchirierea proprietatilor detinute in chirie (hyresrätter) este acoperita de legea Suedeza a inchirierilor (hyreslagen).

Ca o concluzie, cei care au deja contracte valide nu trebuie sa isi faca griji ca li se vor schimba conditiile de la 1 Februarie. Dar trebuie sa fie atenti si pregatiti pentru reinnorirea lor.

Nu trebuie omis faptul ca in continuare este necesar acordul asociatiei de proprietari (bostadsrättsförening) inainte de a inchiria un apartament. Guvernul a intentionat sa renunte la aceasta regula, dar se pare ca nu a fost votata.

Conform noilor reglementari proprietariilor le este permis sa deduca pana la 40000 kr pe an din venitul din chirii (vechea lege permitea doar 21000 kr). Venitul peste 40000 va fi impozitat cu 30%.

In viitorul apropriat se estimeaza ca pretul chiriilor va creste, in special in orasele mari ca Stockholm unde pretul apartamentelor este foarte mare. In mod sigur proprietarilor le va fi mai usor sa justifice pretul cerut.

Deasemenea trebuie mentionat ca aceata noua lege se aplica doar unei proprietati. Daca cineva vrea sa inchirieze mai multe proprietati, celelalte trebui inchiriate conform legii suedeze a inchirierii.

Nu sunt posibile alte comentarii

Spune-ți părerea