Copilăria – lumea văzută prin binoclu

Joi, 24 ianuarie 2013 - 17:00 - Vineri, 15 februarie 2013

Vernisaj joi 24 ianuarie, orele 17-20
ICR Stockholm, Skeppsbron 20
Ora 18.30: Discurs de deschidere susţinut de curatoarea Lila Passima 
În limba engleză. Intrarea liberă!

ICR Stockholm îşi deschide porţile în 2013 cu expoziţia itinerantă Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu. Curatorii Lila Passima şi Cosmin Manolache ne propun un eseu despre copilărie, construit cu ajutorul unor obiecte, haine, poveşti şi jocuri din colecţii private şi din patrimoniul muzeal.

Expoziţia dezvăluie câteva din ritualurile şi pragurile esenţiale care marchează şi delimitează vârstele omului mic, fie el de la oraş sau de la ţară (nașterea, botezul, ruperea turtei, masa ursitoarelor etc.). Totodată, surprinde raporturi care conturează relaţia dintre omul mic și omul mare, dar şi relaţia cu obiectele și lumea lor însuflețită, în care jucăriile pot deveni prieteni. Obiectele şi imaginile din expoziţie povestesc despre o limbă comună a copilăriei, marcând atât diferenţele, cât şi dialogul viu între mediul rural şi urban, în spaţiul Europei de Est. Expoziţia construieşte un discurs vizual care transgreseaza lumea sfârșitului de secol XIX, ajungând până în contemporaneitate. Prin obiectele comune, asimilate de mai multe spaţii geografice şi devenite iconuri – de la legănuşul de lemn, scăunelul şi costumul ţărănesc al anilor 1900, la maşinuţa de metal interbelică şi jucariile de plastic ale copilăriei comuniste, la recuzita tehnologiei postmoderne – publicul este invitat să-şi recompună propria copilărie, descoperind în acelaşi timp diferite teritorii culturale.

Expoziţia itinerantă Copilaria. Rămăşiţe şi patrimoniu este parte a proiectului european Childhood. Remains and Heritage, organizat de Muzeul Țăranului Român și Institutul Cultural Român în cadrul programului Cultura 2007-2013, în colaborare cu Ministerul Culturii, Lebork Museum din Polonia și Asociația Artees din Franța. Organizată în anul 2012 și itinerată la Londra, Paris, Madrid și Roma, expoziţia îşi continuă în 2013 itinerariul la Stockholm, Varșovia și Lebork.

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Ref: http://www.icr.ro/copilaria-lumea-vazuta-prin-binoclu 

Nu sunt posibile alte comentarii

Spune-ți părerea